Contact

Bel, mail of kom langs! Onze professionals staan iedere werkdag voor u klaar!

Wat is re-integratie spoor 2?

De Wet Verbetering Poortwachter is in 2002 ingevoerd. Deze wet bevordert de communicatie tussen werkgever en werknemer. Zij moeten zich samen inspannen om ervoor te zorgen dat de zieke werknemer gaat re-integreren. Re-integratie is het proces van terugkeren naar (passend) werk.

Dat betekent dat de werkgever werk aanbiedt dat de werknemer met zijn ziekte, opleiding en ervaring kan uitoefenen (passend werk). De werknemer moet dat passende werk ook uitvoeren en de (redelijke) voorschriften van re-integratie volgen. Een re-integratiebureau kan hierbij helpen.

Spoor 1 of spoor 2?

Met ondersteuning van een re-integratiebureau wordt de werknemer begeleid naar (duurzaam) passend werk (intern of extern). Maar in welk spoor? In het re-integratie eerste spoor (spoor 1) gaat de werknemer weer werken bij zijn huidige werkgever. Eventueel in een nieuwe of aangepaste functie. In het re-integratie 2e spoor (spoor 2) kan de werknemer niet meer terecht bij zijn huidige werkgever en gaat hij op zoek naar "passend werk" bij een andere werkgever.
 

Geen passend werk bij de eigen werkgever?

De werkgever is dan verplicht om re-integratie tweede spoor in te zetten. Re-integratie tweede spoor houdt in dat de werkgever de werknemer intensief laat ondersteunen bij het zoeken naar passend werk bij een nieuwe werkgever. Deze verplichting vanuit de Wet Verbetering Poortwachter wordt veelal uitbesteed aan re-integratiebureaus die zich hebben gespecialiseerd in het begeleiden en bemiddelen van een arbeidsongeschikte werknemer.

Let op!
Het oordeel dat er geen passend werk bij de werkgever is, moet zorgvuldig worden geveld. Hier ligt ook een taak voor de arbeidsdeskundige.

WIA-aanvaag na 2 jaar ziekte

Als na twee jaar de werknemer vanwege ziekte nog steeds niet in staat is om in zijn oorspronkelijke functie te werken en ander werk ook niet mogelijk is gebleken (ook niet bij een andere werkgever), kan hij in aanmerking komen voor een WIA-uitkering. Toezegging van deze uitkering is afhankelijk van de inspanningen die zowel de werkgever als de werknemer hebben verricht.
 
Zorg voor voldoende inspanning
De werkgever en zieke werknemer zijn beiden verantwoordelijk voor het succes van de re-integratie van de werknemer. Als na 2 jaar ziekte nog geen succesvolle re-integratie heeft plaatsgevonden zal het UWV oordelen of er sprake is van voldoende inspanning bij partijen. Onvoldoende inspanning kan leiden tot een sanctie van het UWV.

Waarom een spoor 2 traject bij Enroute?

Als u kiest voor Enroute dan kiest u voor een korte doorlooptijd, een persoonlijke benadering en deskundige adviseurs (arbeidsdeskundigen, jobcoaches, jobhunters). Voor het slagen van het traject staan snelheid, daadkracht en duidelijkheid voorop. Voor een indruk van onze werkwijze klik hier of neem direct contact op voor onze flyer of een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Bel, mail of kom langs!

Wilt u meer informatie over re-integratie spoor 2? Bel, mail of kom langs voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Wilt u meer informatie
over onze re-integratie trajecten?

Bel me terug Gratis offerte

Website door VNK media en Daan Schaart © Copyright 2020 Enroute BV
Re-integratie
Werkwijze
Veel gestelde vragen
Contact
Facebook logo Twitter logo LinkedIn logo